Sjedište grupe Perutnina Ptuj ipak ne seli u Zagreb već ostaje u Ptuju

Bez autora
Oct 16 2024

PTUJ - Ukrajinski poljoprivredno-prehrambeni div Mironivska Hliboprodukt promijenio je mišljenje pa će sjedište grupe Perutnina Ptuj ostati u Sloveniji.

Ukrajinski poljoprivredno-prehrambeni div Mironivski Hliboprodukt (MHP), u većinskom vlasništvu milijardera Jurija Kosiuka, uspio je 2019. godine preuzeti Perutninu Ptuj, koja je kratko vrijeme bila u vlasništvu tvrtke SIJ - Slovenska industrija ežela, u tročetvrtinskom vlasništvu od strane Rusa.

MHP, koji je lani povećao prihode od prodaje na razini grupe za 14 posto na dobre tri milijarde dolara i zapošljava 34.000 radnika, prije nekoliko mjeseci planirao je transformirati grupu Perutnina Ptuj u holding, čime bi Perutnina Ptuj, d. o. o., s dugogodišnjim sjedištem u Ptuju i kao krovna tvrtka grupe, postala je samo jedna od podružnica novoosnovanog holdinga, kao i sve njegove tvrtke kćeri. Istodobno, ukrajinski vlasnici planirali su preseliti sjedište grupe Perutnina Ptuj iz Slovenije, a Zagreb se neslužbeno spominjao kao jedna od najizglednijih opcija za novo sjedište. Ali planovi su se nedavno promijenili.

Na pitanje kada će se Perutnina Ptuj preoblikovati u holding ili kada će se sjedište grupe Perutnina Ptuj preseliti iz Slovenije, iz ptujske tvrtke odgovorili su da je pretvorba s manjim izmjenama u odnosu na prvotni plan u tijeku.

"Ključna promjena je da sjedište grupe Perutnina Ptuj ostaje u Ptuju."

Ukrajinski Mironivski Hliboprodukt je od preuzimanja 2019. za ulaganja u grupu Perutnina Ptuj izdvojio oko 200 milijuna eura.

Prije nekoliko mjeseci prašinu u Sloveniji podigla je još jedna odluka Perutnine Ptuj da će se proizvodni kapaciteti umjesto u Sloveniji značajno povećati za 16.000 četvornih metara uzgojnih površina u Hrvatskoj, u Komarnici Ludbreškoj, koja se nalazi u blizini Varaždina. Prema objašnjenjima Perutnine Ptuj, na ovu su se investiciju odlučili zbog jačanja potražnje na domaćem tržištu te jer u svim zemljama u kojima imaju vertikalno integriranu proizvodnju slijede cilj lokalne proizvodnje. Farme u Komarnici Ludbreškoj osigurat će dodatne kapacitete za povećanje ponude na hrvatskom tržištu, gdje posluje tvrtka kćer Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec, koja je ujedno i investitor, kazali su iz Perutnine Ptuj.

U Sloveniji su se, dodaju u Perutnini, zbog povećane potražnje na domaćem i zahtjevnom europskom tržištu odlučili rekonstruirati postojeće objekte staje, jer su procedure za dobivanje dozvola za nove farme preduge. Do sada je obnovljeno devet od planiranih 80 staja. U Sloveniji je također u planu obnova i modernizacija tvornice stočne hrane, a podnesen je i zahtjev za dobivanje građevinske dozvole za modernizaciju i proširenje Mesne industrije Ptuj, što uključuje povećanje kapaciteta u klaonici, preradi i pripremi tvornica hrane.

"Ovim strateškim investicijama planiramo povećati proizvodne kapacitete u Sloveniji za 20 posto", objasnili su iz Perutnine Ptuj, piše ljubljanski Dnevnik.

Budući da su procedure za dobivanje dozvola za nove farme preduge, Perutnina Ptuj odlučila je rekonstruirati postojeće objekte štala u Sloveniji. S druge strane, u Hrvatskoj, gdje Perutnina Ptuj ima tvrtku kćer, odlučili su izgraditi nove proizvodne pogone.

Grupa Perutnina Ptuj lani je ostvarila prihod od prodaje od 504,2 milijuna eura, što je 14 posto više nego godinu prije, dok su prihodi matične kompanije, koja posluje na slovenskom tržištu, porasli za 15 posto i iznosili su 261,4 milijuna eura. Grupa Perutnina Ptuj lani je tri četvrtine prihoda ostvarila na inozemnim tržištima. Novčani tijek iz poslovanja (EBITDA), koji pokazuje koliko sredstava ostaje tvrtkama za otplatu kredita, ulaganja i isplatu dobiti, grupa Perutnina Ptuj povećala je za 37 posto, na 86,5 milijuna eura, a neto dobit za 29 posto, na 58 , 5 milijuna eura. Perutnina Ptuj lani je u Sloveniju uložila 23 milijuna eura, au sve zemlje u kojima je prisutna 51,7 milijuna eura, što je osam posto manje nego godinu prije. Od 2019. godine, kada su Ukrajinci preuzeli Perutninu Ptuj, za ulaganja u cijelu grupu izdvojili su 200 milijuna eura.

Grupa Perutnina Ptuj na kraju prošle godine zapošljavala je 4.667 radnika, što je gotovo 400 više nego godinu prije. Od toga je u Sloveniji bilo zaposleno 2158 radnika ili 150 više nego na kraju 2022. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik